Rabu, Februari 18, 2009

Soalan Cepu Emas 3.

Di dalam bidang pekerjaan aku, aku dapat berjumpa dengan pelbagai jenis orang, dari berbagai kelas.

Akibat dari pergaulan yang dengan ramai manusia ini, aku selalu dapat perhatikan pelbagai perangai manusia, biasanya di dalam konteks pekerjaan-lah. Dan semestinya di dalam mana-mana pekerjaan pasti akan ada satu tahap di mana kamu boleh berkata kepada diri kamu yang "Ya, aku sudah berjaya."

Jadi di sini aku ingin bertanya, sebab aku asyik terfikir-fikirkan hal ini dari dahulu lagi.

Kenapa tahap 'Aku Berjaya' orang Melayu 'kebiasaannya' lebih rendah dari tahap kejayaan orang lain?

Misalnya, ada orang yang anggap diri mereka sudah 'berjaya' jika mampu membeli dan memandu kereta BMW 5 Series terpakai model tahun 1998, dan hanya berpuas hati di tahap itu sahaja. Ataupun mengaku berjaya apabila berupaya mendapatkan tender kontrak kerajaan (yang hanya akan diturunkan kepada orang lain di bawahnya selepas itu). Ataupun satu band yang berjaya main untuk 'Rock The World' sahaja dan sudah berpuas hati (dan tidak mempunyai mimpi yang lebih besar selepas itu.

Kecil sangat ke mimpi kita?

27 orang ada pendapat sendiri:

rahimi

mimpikan sesuatu yang besar boleh jadi satu mangkin untuk mencapai sesuatu yang lebih baik.

mungkin sebab nak memujuk hati untuk berpuas hati dengan apa yang ada,

supaya tak kecewa,
padahal dah down gile!!

Mr.Druckoss

yes.i agree.sifat melayu mmg begitu.mungkin hanya untuk menunjuk dan tidak sedar ada yg lebih dari apa yg kita ada.

*Sarah is the One

sukses tu subjektif untuk setiap individu. ada juga melayu yang mengambil kira hal kerohanian sebagai satu successful event kalau dapat dicapai. untuk yang begini, sampai ke satu tahap mereka tidak akan terlalu berminat dengan hal material, cukup dengan apa yang mereka ada, selebihnya dianggap membazir, berlebih-lebihan etc.


kalau diambil kira hal material, mungkin mereka letak benchmark persaingan itu hanya dikalangan kita sahaja. sama-sama melayu.berapa ramai melayu yang betul-betul kaya, self-made, bukan harta turun-temurun? dan yang paling kaya tu, berapa pula jumlah dan nilai harta keseluruhannya.


mungkin tidak seramai dan jumlah harta tidak sebanyak hartawan bangsa lain atau yang datang dari seluruh pelosok dunia.


kira kalau kita banding sesama kita, walaupun tidak sehebat bangsa lain, macam dah make it jugalah although lebih sikit je. apply juga kepada hal-hal lain.


"berapa ramai melayu yang itu ini?" kemudian kita banding dengan pencapaian kita. itu sebab senang puas hati.

aku hanya orang kecik, dari sel yang paling kecik dalam badan lelaki...

salam ziarah dari cerita mungkar

magic

saya paling hairan dengan orang yang tahap 'aku berjaya' ialah untuk mendapat bilangan anak yang cukup untuk satu pasukan bola sepak, termasuk pemain simpanan dan dua orang referee.

Tanpa Nama

terlalu subjektif..me myself..pemalas..haha so..i never satisfied with what i have..but i am greatful somehow..

so, no matter what i have earn..how many promotion i had..i still think its not enough..but i do agrees on one formula "effort=level of success"

so..giving up is one of the Malay motto..but different from other races (pardon me for saying this) diorng kalau dah fail..x brani bunuh diri tp prefer menyusahkan mak bapak/kwn2/org len..

ada pernah aku lepak dngn mat rempit kije basuh kete..aku ckp la aku kije pe..umah aku sewa sorng2 n what not..n tau pe dier ckp? "nko mak bapak org senang..boleh ar" WTF?!! hello...bapak aku petani ok? duk kg ok? aku belanja masa blajo RM300 sebulan..(termasuk sewa umah)

owh..satu lg..melayu2 gemuk over sized..tnya.."mcmmana jaga badan ek? aku dah penat usaha..naik je..nko boleh ar..mmg dari family kurus" (in which berckp smbil mkn dengan lahapnye..n padahal dier tau family aku suma obes) WTF?!! i hv my six pack coz i jog/exercise..i dunnot take simple sugar..i cook my own meal..cut rice out from my diet..i do weigh..ok?

so the point is..we all know how to complaint n giving reason..but..WTF?!!

ala..pointless 4 saying all this..we've been like this since zaman hang tuah lg..tgok la cite2 P.ramlee sbgai contoh..we build for a reason and in reason we rules hahaha

Saiko Elektro

tepuk dada tanya selera. cuma pada aku, persepsi seperti ini adalah bergantung kepada individu tersebut; standard atau par keselesaan adalah dibuat oleh diri kita sendiri. jarak ukurnya adalah bergantung kepada keadaan setempat itu. sebagai contoh; sekiranya individu tersebut tinggal di kawasan pendalaman yang miskin pola hidupnya. mempunyai sebuah kereta waja, mempunyai peti ais 3 pintu dan tv empat adalah sesuatu yg membanggakan.

Rambo

biasanya. manusia melayu. akan cepat berpuas hati dengan pencapaian sendiri. Pada masa-masa tertentu.

atas sebab apa, aku sendiri masih berfikir. Budaya atau agama atau sifat diri itu sendiri.

dan aku juga pernah berfikir perkara yang sama.

Tanpa Nama

for me..selagi kereta aku x abis bayar..selagi rumah aku x abis bayar..selagi hutang piutang aku x abis..selagi hutang kredit card aku de lg..nope..i am not gonna be satisfied..am not ganna think once that i am successful.. :)
but most important thing would be how would u treat ur parents/family while you at to it..

Abg KWSN

bagi aku impian,angan-angan ataupun cita-cita bergantung pada apa yang pernah kita lihat sepanjang hidup kita.Jadi secara ringkas,semakin banyak pengalaman yang ditempuhi dan semakin banyak benda yang dipelajari semakin tinggi cita-cita seseorang.Satu lagi faktor mungkin disebabkan oleh persekitaran kita,ketika membesar,belajar dan bekerja.

hasbullah awang

tak cukup ramai orang yang kau jumpa aku rasa

cranberry

Sebab selalu kena pesan dengan mak bapak,"Bersyukur la dengan apa yang kita ada ni....Orang lain ramai lagi yang hidup susah dari kita." Tu pasal kot kita senang berpuas hati dengan pencapaian kita yang tak seberapa.

Boleh pakai ka alasan ni?

aji

kerana melayu tidak dpt berfikir di luar batas.

Tanpa Nama

aku agree the Hasbullah Awang.
Aku rasa kau tak jumpa cukup ramai org. Senang sgt kau ckp org Melayu tak bercita-cita tinggi. Observation kau terbantut sampai situ je. Before u even air that question, kau betul2 dah jumpa ke org org Melayu category yg lain? ke ni ur view on, Azman, Mat Otot and such?and on that note, do u even try to get to know the otots, mamats and Azmans of the world? Dont tink so.

cHiBy_cUte:D

hermmm.. tuh dh tkleh nk bwt apew lah...

dh mmg typical malysian cmtuh...

mmg senang berbangge dgn usahe yg sedikit cumew...

Koishie

Aku juga bersetuju. Ia sering dipengaruhi oleh keadaan persekitaran dan latar belakang kita. Jika dikeliling kita semua orang pakai kereta kancil, kita dah cukup puas hati apabila mendapat Myvi. Tiada mimpi lain lagi kerana kita sudah lebih bagus dari mereka. Tetapi kalau kita berada di kalangan orang yg memandu kereta BMW, tentu sahaja kita malu untuk memakir kereta di sebelah mereka. Ketika itu mimpi dan angan2 kita mula menjadi besar, untuk beli BMW juga atau lebih daripada itu.. ermmm... barangkali begitu..

M u N z i R

aku beranggapan, mereka bersyukur dgn apa yg mereka miliki... satu sifat yg bagus...

cuma mereka tidak berani utk bersaing dgn org lain (dalam konteks utk kehidupan yg lebih baik)...

hanya sekadar pendapat

che-mie

tepuk dada tanya iman

hehe

Kuey-san

Org kita cepat berpuas hati 9bersyukur?)

dan kemudiannya

orang kita mudah lupa (x bersyukur??)

porn collector

hey mm, tengok kat box, bebudak berhingus cuba menjadi aku. haha. yea, im cool with that. selepas 17hb semua tu bukan aku.

yang babinya, dia orang cakap bukan-bukan sampai shuz private blog dia. wtf wtf

hmm. untuk reply kepada topik. bagi aku, kita meletakkan target tertentu. dan apabila sudah mencapainya kita berpuas hati, berbangga dan berlagak seketika. dan meletakkan target baru yang lebih tinggi. cuma yang pasti, kita tak akan pernah puas berusaha.

NIMI♥ Co.

xtau sbb i mmg aim jauh giler..
hopefully dapat jd sukses..
nk jadi JUTAWAN!!hahahah

Mysterious Lady

ape maksud anda berjaya? ia terlalu subjektif. seorang kanak-kanak kecil pulang ke rumah sambil menjerit kegembiraan kepada orang tuanya, "adik dapat nombor 1 dlm peperiksaan."

apa yg anda akan jawab? adik tak berjaya?

bagi saya, itu ialah satu kejayaan. mungkin hanya satu kejayaan kecil. tetapi kejayaan-kejayaan kecil seperti ini merupakan anak tangga yang perlu dipijak untuk menuju ke kejayaan yang lebih besar.

Atlantis Maximalist

this is just a deception, cyper and misnomer. it doesn't propose anything but to impose yr just another fuccen poop off 3rd class mass political and economics. worst, you're being the drifter.

let the masses and believers strive for their own ground zero in spirituality and faith. you shall not stand on their necks and judge them for you can't even embrace anything on your own, nor for the society's good.

sharkpitt

Saya tidak rasa bergitu.Ramai aja org Melayu yg berjaya cuma maintain low profile.

buzzcocks@yahoo.co.uk

kau pedulik ke pasal dorang??... diaorg pun x pedulik pasal kau...

aku kategori kau nih pun sama typical melayu .. org kata jauh berjalan luas pengalaman.... get a life bro!..

just my 2 cents... kau pedulik ke? :)

yang benar,
bukan azman, bukan mat otot or apa2 mat yg kau kategori kan...

Melayu Minimalis

@buzzcocks@yahoo.co.uk
Kau mamat UK Punk eh? jauh juga kamu berjalan.

@atlantis maximalist
yes, live life to your fullest.

@NIMI
semoga berjaya!

Tanpa Nama

x abis2 pasal bmw lama..
woi, ever wonder why ppl still listen to old songs/bands like the beatles?
ini semua pasal citarasa lah woi..kalau dia dah minat kereta lama,mmg lah die pakai..sama le mcm org sibuk pasal fender strat vintage ke, vynil anarcho rare ke..widen your horizon lah bro..aku suggest kau tambah kawan lelaki, join mcm2 org lagi supaya dapat perspective org lain..ko mcm narrow minded sgt..2 cents..